De binnenaanval definitief van de baan?

05-02-2009

De schade door grote branden is vorig jaar drastisch toegenomen. Hoewel minder gebouwen in vlammen opgingen, pakte de totale schade van 490 miljoen ruim 50 miljoen euro hoger uit dan het jaar ervoor.

Dit blijkt uit cijfers over 2008 van alle schadeverzekeraars. Die verwachten komende jaren steeds meer aan grote brandschades te moeten uitkeren.
       
Beginnende branden woedden langer en berokkenden veel meer schade dan in de vier voorgaande jaren. Uit de schade-uitkeringen van verzekeraars voor de 96 branden in 2008 – in 2007 waren dat nog 108 gevallen – blijkt de brand in de Technische Universiteit Delft van mei een van de grootste in de Nederlandse historie te zijn geweest. In die vuurzee ging voor 140 miljoen euro in vlammen op.
       
Een verklaring voor de steeds grotere branden is dat de brandweer, in een aantal gevaarlijke gevallen, minder snel naar binnen gaat, bevestigen veiligheidsinstituten. Kleine branden worden dan snel groter.

Na de dodelijke slachtoffers bij recente incidenten wegen brandweermensen hun risico’s veel zwaarder, vooral als ze bij bedrijfspanden snel naar binnen moeten”, aldus de voorlichter van veiligheidsinstituut NIFV. In mei kwamen drie brandweermannen om het leven bij de brand in De Punt in Drenthe. „Soms is het beter die panden gecontroleerd te laten afbranden.

Commentaar FE-fire Safety Engineering:

Het advies van de onderzoekscommissie die de brand bij de Punt heeft onderzocht wordt kennelijk te harte genomen. (zie elders deze pagina)
Het bedrijfsleven zal zich moeten realiseren dat brandveiligheid in eerste instantie een eigen belang is.

 

Nieuws

vorige | pagina 2/3 | volgende   
De binnenaanval definitief van de baan?  (05-02-2009)
De schade door grote branden is vorig jaar drastisch toegenomen. Hoewel minder gebouwen in vlammen opgingen, pakte de totale schade van 490 miljoen ruim 50 miljoen euro hoger uit dan het jaar ervoor.
Brandwonden Stichting  (28-01-2009)
Wij hebben onze relaties met kerst geïnformeerd dat wij geen kerstkaarten en geen relatiegeschenken zullen verzenden.
Architecten laken de dienstverlening van gemeenten bij bouwaanvragen  (03-09-2008)
De BNA architecten ervaren veel problemen bij de toetsing van de bouwaanvragen aan het bestemmingsplan, het bouwbesluit, eisen van brandveiligheid en in iets mindere mate ook aan eisen van welstand.
Gebruiksbesluit definitief  (01-09-2008)
Het gebruiksbesluit is inmiddels officieel gepubliceerd en daarmee definitief van kracht per oktober dit jaar.
Rapport onderzoekscommissie brand in de Punt  (23-06-2008)
Vandaag is het verkennend onderzoeksrapport uitgekomen van de brand in de Punt waarbij drie brandweer mannen helaas om het leven zijn gekomen.
De 10 misverstanden over zelfredzaamheid bij brand  (09-06-2008)
Het gebouw ontwerp is een belangrijkere factor voor het veilig kunnen vluchten dan de criteria uit het bouwbesluit!!
Nieuw Inspectieschema  (28-04-2008)
Het CCvD van het CCV heeft op 27 maart 2008 het inspectieschema Vast opgestelde Brandbeheersings- en Blussystemen vastgesteld. De inhoud van het inspectieschema is voorbereid door de Vereniging voor Inspectie-instellingen voor Veiligheid en Brandveiligheid. Het schema is vanaf 28 april 2008 van kracht.
Veel zorginstellingen niet brandveilig  (06-04-2007, NVBR)
In een recent gehouden quick scan naar de brandveiligheid in de zorg constateert het Bouwcollege een divers beeld. Er zijn instellingen die serieus werk maken van brandveiligheid. Bij andere instellingen is dat minder het geval. Met name de organisatie van de brandveiligheid – en de hulpverlening – speelt een rol. Nader onderzoek is nodig.
Kamervragen brandveiligheid gezondheidszorg  (06-02-2007)
Antwoorden op kamervragen van de leden Verbeet, Van Heteren en Timmer (allen PvdA) over brandveiligheid van zorginstellingen.
Brandvergunning voor horeca afgeschaft  (14-11-2006, Telegraaf)
DEN HAAG - Horecabedrijven hoeven over een jaar geen brandvergunning meer aan te vragen. Om de regeldruk te verminderen moeten eigenaren van gebouwen waar meer dan vijftig mensen kunnen verblijven, straks alleen melden aan de gemeente dat zij een gebouw in gebruik nemen. De gemeente bepaalt of er controle komt, bevestigde dinsdag een woordvoerder van het ministerie van VROM.
 
vorige | pagina 2/3 | volgende   
 © 2018 FE Fire Safety Engineering  •  Powered by beat247